9. Turism och entreprenörskap – en bra grund för kultur och service

Höga kusten har en unik företagskultur som formats av många driftiga människor. Den starka entreprenörsandan, som historiskt sett kan hittas i till exempel fisket, jordbruket, skoindustrin och tunnbrödsbagerierna, lever nu vidare och utvecklas i nya grenar som besöksnäringen. Vi kommer att få ta del av några av dessa goda exempel under vår resa.

Resans innehåll:

Kulturfabriken i Mjällom är en nedlagd skofabrik som genom byaföreningens initiativ blev ett inspirerande historiskt museum som visar på den verksamhet som både bedrivits och bedrivs på Mjällomshalvön. Här finns konst- och konsthantverksutställningar, liksom en caféverksamhet.

Gerdins i Mjällom är ett fantastiskt exempel på ett företag som gått från det lilla till det stora. Med rötterna i skoindustrin är det nu ett högteknologiskt företag som verkar på den internationella marknaden. Här kan vi lära oss mycket!

När Gårdsbutiken i Nordingrå startade 1988 kunde de nog inte ana att deras affärsidé skulle få folk att vallfärda till Själand varje år. Men det är resultatet – och på den här resan blir vi några av besökarna!

Näsänget gamla skola i Nordingrå fick nytt liv när ett antal hantverkare flyttade in 2015 och bildade ett hantverkskollektiv.

Mannaminne i Nordingrå är ett av de allra mest besökta och efterfrågade besöksmålen i Höga Kusten. Mannaminne är ett unikt allkonstverk skapat av konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro. Här samsas historia och konst med byggnader och saker från världens alla hörn. Restaurang, hotell, stugor, bed & breakfast, konferensutrymme, försäljning av hantverk, workshops, konserter, festivaler… Listan på vad som finns här kan göras lång.

Ett unikt och vattennära seniorboende vid Vågfjärden är på väg att skapas i Nordingrå. Projektet drivs inom ramen för Leader Höga Kusten. Seniorboendet är planerat att byggas som insatslägenheter på en naturskön tomt.

Det mäktiga berget Skuleberget och Kungsgrottan behöver egentligen ingen egen presentation. Idag är Skuleberget tillsammans med Skuleskogens nationalpark ett nav i besöksnäringen i Höga kusten. Här finns världens högsta kustlinje, 286 meter över havet.

 

Print Friendly, PDF & Email