3. Trepartssamverkan leder till framgångsrik landsbygdsutveckling

På denna inspirationsresa i norra delen av Örnsköldsviks kommun får ni se och höra hur samverkan mellan olika typer av föreningar och kommunens olika verksamheter skapat stora utvecklingsmöjligheter. Alla parter är vinnare och befolkningen är engagerade i sin bygds utveckling.

Resans innehåll:

Björna IF bygger kommunens modernaste idrottshall för fotboll intill skolan och ger nya förutsättningar till samverkan både för skolan och för hela regionen då det gäller idrottsevenemang. Björna i Ångermanland ekonomiska förening skapar fritids- och kulturgård i ett gammalt kapell, samt bygger ny camping som drivs av entreprenörer.

Företagshuset Jollen i Långviksmon är kommunalt men verksamheten drivs av det lokala fastighetsbolaget FUAB i samverkan med Idrottsföreningen LIF. Här finns i dag restaurang, lanthandel med servicepunkt, distriktsköterskemottagning, hemtjänst, gym, verksamhet för SFI, frisör och massage – allt under samma tak.

Den nya samverkansplattformen Bygdsam, där det offentliga, företagen och föreningarna bildat en ekonomisk förening vars syfte är att tillsammans utveckla bygden, har sitt säte i en av de fyra kommundelarna i det här området. Här möter man representanter från styrelsen i BLTG (Björna, Långviksomon, Trehörningsjö, Gideå) som berättar om hur man tillsammans jobbar för att utveckla bygden och om vilka erfarenheter man har fått av sitt arbete efter det första året.

Hoppets Stjärna, en internationell utvecklings- och missionsorganisation, har sitt huvudkontor i Kärrsjögården. Låt er inspireras av hur ett arbete kan starta på ideell basis och växa till ett internationellt arbete som räddar liv. Hoppets Stjärna går in i katastrofdrabbade områden i hela världen men är också ledande i utvecklingsarbetet med folkgruppen romer runt om i Europa.

Möt gårdsslakteriet på Gården i Långsjön som bara slaktar djur som finns på den egna gården. Här kan man beställa sitt eget kött, men framförallt levererar slakteriet till restauranger som vill erbjuda en middag av högsta kvalitet. Se filmen:

Print Friendly, PDF & Email