8. Tillsammans skapas nya servicelösningar och lokalt engagemang

På denna resa får du ta del av flera exempel på hur vi tillsammans formar framtiden. Vi besöker lokala entreprenörer som visar på hur bra det blir när byaföreningar, näringsliv och offentliga aktörer samarbetar. Bussresan fokuserar på nytänkande idéer för en blomstrande bygdeutveckling.

Resans innehåll:

Lugnviks Idrottsförening vägrade ge upp när motgångarna kom. Med en aldrig sinande kämpaglöd fungerar Lugnviks IF som motor i samhället. Föreningen arbetar på bred front, inte bara på den idrottsliga arenan utan för hela bygden. När den lokala matvarubutiken lades ned samlade Lugnviks IF ihop samhällskrafter och startade en bygdebutik. När skolan drogs in förvandlade föreningen den till en samlingslokal. Ta chansen att träffa och prata med eldsjälarna i föreningen under denna resa!

När det stora bränsleföretaget aviserade neddragning av macken i Noraström reagerade bygden blixtsnabbt. Uppslutningen var stor, engagemanget likaså. Resultatet blev en bygdemack framtagen av frivilliga bidrag från ortsbor, fritidsboende och företag i bygden, vilka även har blivit andelsägare i Noramacken.
I somras invigdes steg två i Norabygdens ekonomisk förenings utvecklingsstrategi – Träffpunkten öppnades! Träffpunkten är det nya servicenavet i Noraström där mycket av människors vardagliga behov blir tillgodosedda. Självklart ska vi ta del av deras upplyftande historia.

 Hotell Höga Kusten byggdes 1994 av Kramfors kommun. Efter att ha arrenderat anläggningen ett tag köpte företagaren Mats Löfroth den med tillhörande mark 2007. I samband med det började hjulen att snurra ordentligt; under Mats ledning har konceptet utvecklats och förfinats rejält.
Oavsett orsak kan man vara säker på en sak – man möts alltid av högsta kvalitet och service på Hotell Höga Kusten! Samt en makalös utsikt förstås…

I Kramfors kommun finns även ett stort antal driftiga och framgångsrika mathantverkare. Flera av dem har vunnit priser i olika tävlingar. Annelie Öhman som driver Östanö Skafferi, är exempel på en sådan. När SM i Mathantverk avgjordes i oktober 2017 åkte hon hem med en bronspeng. Annelie Öhmans specialitet är rabarber; hon odlar ett stort antal sorter och förädlar dem sedan till bakverk, saft och juice samt marmelad. På sommaren är det många som låter sig väl smaka av delikatesserna i hennes gårdscafé.

Och så har vi Honungsbutiken med tillhörande café som drivs av Birgitta Edholm i Torrom. Birgitta är biodlare med bisamhällen utspridda över stora delar av Noraström. En del av honungen smaksätts med till exempel choklad och kryddor. En specialitet är honung smaksatt med whisky, företrädesvis Box whisky. Här stöter vi på ovanliga och spännande smakkombinationer!

 

Print Friendly, PDF & Email