11. Kreativitet, nytänkande och hållbart ger investeringar och jobb

Vår resa från Örnsköldsvik går längs E4:an och Höga Kusten och bjuder på mycket vacker natur med berg, dalar, hav och en levande landsbygd. Docksta skofabrik vid sidan av Skuleberget visar det hantverk som behövs för att tillverka skor och Höga Kustenbron passeras efter vägen. Framme i Härnösand väntar besök på intressanta och inspirerande företag, som Peckas Naturodlingar, Hernö Gin, Häggby gård och Logosol – samtliga välkända företag som var och en har stor betydelse för landsbygden.

Resans innehåll:

Ett bartenderjobb i London 1999 blev upprinnelsen till företaget Hernö Gin – Europas mest prisbelönta gin 2013-2017. Destilleriet startade 2011 i byn Dala och blev då Sveriges enda renodlade gindestilleri. Destilleriet är byggt i en traditionell svensk herrgård i vitt och falurött. I denna lilla by investeras det i byggnader och skapas jobb och i deras visningslokal hänger mer än 25 internationella master och guldmedaljer för det ”hantverksgin” som kännetecknar varumärket.

Häggby gård i Häggdånger är en släktgård som brukats av 15 generationer. Gårdsmejeriet har sedan några år tillbaka har lämnat den traditionella mjölkproduktionen och öppnat en butik med produkter från gårdens egna kor och korv som görs av kött från gården. Stark framtidstro kännetecknar gården.

Peckas Naturodlingar är världens största kretsloppsodling för tomat och regnbåge. Här har kretsloppsodlingen prövats under 20 år av Pecka Nygård. Med sin bakgrund som fiskare med trädgårdsutbildning började han odla fisk i havet i många år, men insåg nackdelarna med att närmiljön tog skada. Han beslutade att istället odla fisk tillsammans med grönsaker i en kretsloppsodling på land. Utifrån Peckas erfarenheter byggs nu en större odling med regnbågslax och tomater. Bygget av den första anläggningen på 4 000 kvm beräknas att färdigställas under hösten 2017. Hela årsproduktionen har bokats av Delta Grönt. De första tomaterna kommer att skördas i november 2017 och den första skörden från fiskodlingen beräknas ske i mars 2018.

Logosol gör småskaliga verktyg för skogsbruk. Det hela började 1989 med ett bärbart sågverk och har växt till ett globalt varuhus, från en innovativ hemmatillverkad produkt till en efterfrågad industriell produkt. Logosol sågade 1995 världens längsta planka på 33 meter och 4 cm och hamnade i Guiness rekordbok. Bandsågsaggregatet kom till på julfesten och ritades på bordsduken. Företaget fick tidningen Lands Guldyxa för sin produkt solohyveln som årets mest innovativa produkt. Här får vi mycket inspiration!

 Hushållningssällskapet driver gymnasieskolan Nordviksskolan med kurser om de gröna näringarna samt olika kursverksamheter kopplade till landsbygden. Vi besöker deras verksamhet inom trädgård och trädgårdsanläggning. Här får vi även en presentation av projektet Ung Landsbygds-entreprenör. Ungdomarna lär sig att driva företag, från idé till ett fungerande företag. Genom att delta i Leader-projektet får de värdefulla erfarenheter för en framtida arbetsgivare. Vi får ta del av satsningen som ger ungdomarna en stabil grund för framtiden.

Print Friendly, PDF & Email