4. Industri och föreningsliv utvecklar bygden

I Mellansel finns mängder av aktiviteter och eldsjälar. Ni kommer att få träffa ortens starka idrottsförening som utvecklar ungdomar på olika sätt, medmänniskor som arbetar på plats i bygden och i andra länder, och imponerande optimister som investerar i bygdens bästa.

Resans innehåll:

Mellansel är ett samhälle med cirka tusen invånare. Här möter ni den lokala idrottsföreningen Mellansels IF, som av Hela Sverige ska leva blev utsedd till Årets lokala utvecklingsgrupp 2017. Mellansels IF driver sedan 1985 ett utvecklingsarbete som bidrar till tillväxt och framtidstro i hela bygden. Föreningen har byggt ett tempererat utebad med tre pooler, vattenrutschkana och ett stort gym. De driver camping med egna timrade stugor och husvagnsplatser. Föreningen ordnar sommarjobb varje år till ett femtiotal ungdomar som tillsammans sköter cafeterian, campingen, gräsklippningen och övrigt parkarbete, varav en del är badvakter.

Det senaste projektet i föreningens utveckling är byggandet av Framtidens hus. Byggnaden innehåller en frisörsalong, ett stort gym samt konferensanläggning. Här kombinerar föreningen det ideella med att skapa intäkter till sina verksamheter.

För att ta hand om de 350 flyktingar som kom till bygden under 2015 samverkade idrottsföreningen med Framtidskyrkan, och man har tillsammans utveckalt konceptet ”Medmänniska i Mellansel”.

Mellansel Folkhögskola, som drivs i stiftelseform, bedriver en skola med ett tiotal linjer varav den mesta kända är musiklinjen. Folkhögskolan är numera ett av kommunens flaggskepp och används även som konferensanläggning. Under 2017 invigdes anläggningen som totalrenoverats för 60 miljoner kronor – helt utan bidrag eller lån.

Vi besöker industriföretaget Bosch Rexroth Mellansel som utvecklar, producerar och levererar världens bästa hydrauliska drivsystem under produktvarumärket Hägglunds. Välkommen till ett globalt och världsledande företag med basen i Mellansel och kunder i hela världen.

Nolaskogs biståndcenter är en stark dragare till bygden och bedriver en second hand-butik där allt överskott går till bistånd.

I Mellansel finns många eldsjälar som tillsammans med entreprenörerna och ortens företag utvecklar hela bygden. Under er resa möter ni alla dessa människor som berättar om sitt arbete.

Print Friendly, PDF & Email