7. Framtidstro och business utöver det vanliga vid Skuleberget

Samverkan mellan kreativa och nytänkande ideella föreningar, företag och myndigheter har utvecklat spännande arrangemang i storslagen natur. Vi ska besöka några av dessa. Vid det riksbekanta Skuleberget, med världens högsta marina gräns, har några företagsamma entreprenörer påbörjat en satsning på upplevelser baserade på områdets unika förutsättningar. Skuleberget och Skuleskogens nationalpark är den naturliga basen för aktiviteter som ger ringar på vattnet.

Resans innehåll:

Resan kommer att ta oss till Skulebergets fantastiska och engagerande aktiviteter.

Till exempel Kubbyran – ett traditionellt kubbspel som ger gott ekonomiskt resultat och förutsättningar för föreningen Sidensjö IK övriga verksamhet.

Vid Via Ferrata kan man klättra i berg på fyra leder under maximal säkerhet. De senaste 20 åren har antalet klättrare växt från 300 under premiäråret till nästan 7 000 förra året. Det var från början ett ideellt initiativ som utvecklats till ett ett privat aktiebolag med miljonomsättning.

En ideell förening har tagit över skötseln av den 128 kilometer långa Höga Kusten-leden, och det arbetet har förbättrat både kvalitén och servicen och de senaste åren nästan fördubblat antalet vandrare till gagn för besöksföretagen.

Friluftsbyn lockar tusentals besökare till vandringsevenemang, Höga Kusten Trial, Höga Kusten Hike och Utefest med mera. Kreativitet och nytänkande tillsammans med riktad marknadsföring lockar nya målgrupper.

Skule Naturscen och Skulefestivalen har en publik på 10 000 personer vid sommarens fyra evenemang på en av Sveriges vackraste naturscener. Entusiasm och ett entreprenörskap utöver det vanliga har skapat förutsättningar för ytterligare investeringar.

Skuleskogens Nationalpark har 50 000 besökare årligen. Nationalparken har fördubblat antalet besökare på tio år, vilket innebär behov av ett kontinuerligt arbete med skötsel och frågor om infrastruktur.

Skulebergets linbana tar besökarna från bergets fot till toppen, som är världens högsta marina gräns. Toppstugan tar emot ungefär 25 000 besökare varje sommar och är ett mycket populärt besöksmål både sommar och vinter. Toppstugan är en sommar- och vinteranläggning med Docksta Bordtennisklubb som ägare.

Print Friendly, PDF & Email