2. Framgångsrikt företagande i en anrik miljö

Anundsjö, som är lika stort som Blekinge, inrymmer allt från starka företag som bidrar till bygdens tillväxt till små lokalt ägda företag med unika nischer. Bygden rymmer en stark idrottsrörelse, hembygdsgårdar och innovativa matföretag. Ni kommer att få hälsa på de drivna personer som ligger bakom all aktivitet.

Resans innehåll:

Kulturarvet Myckelgensjögården är en av landets bäst bevarade bondgårdar som ligger på sin ursprungliga plats. Gården som har anor från 1600-talet omfattar ett trettiotal timrade byggnader och ligger i Myckelgensjö, ett litet samhälle med ett sextiotal boende.

Här finns många driftiga entreprenörer som bland annat driver lanthandeln, som också är en servicepunkt och den stora träffpunkten i bygden. Här produceras till exempel glass som gjorts på granskott och som serveras på stadens bästa restauranger. I bygden bor också en av Sveriges största bloggare som vunnit många utmärkelser. Hen ska berätta om sin resa och hur man kan flytta från storstaden till en liten by för att få leva sin dröm.

På den här resan möter ni alla dessa eldsjälar och kan låta er inspireras!
I Bredbyn träffar vi entreprenörerna som köpte upp ett ålderdomshem och byggde om det till ett trygghetsboende, naturligtvis i god samverkan med kommunen.

Idrottsföreningen i Anundsjö är inte bara duktiga på fotboll utan har också tränat en av landets bästa skidskyttar. Föreningen tar också ett stort ansvar för hela samhällsutvecklingen i bygden.

På Hembygdsgården i Anundsjö får vi ta del av historien om Peter Artedi som var grundare till den vetenskap som studerar fiskar, iktyologin och som var Carl Von Linnés bästa vän under sin studietid i Uppsala.

Gene Bageri i Bredbyn är världens största tunnbrödbageri. 1997 köptes de upp av Polarbröd som är en av Sveriges tredje största producent på matbröd och är ett gott exempel på företagande med tro på landsbygdens potential för kompetensförsörjning.

Print Friendly, PDF & Email