12. Energi från Norrland, en enorm exportvara

Västernorrland, och i synnerhet Sollefteå kommun, är en av landets största energileverantörer. Under dagen får vi intressant information om vind- och vattenkraft. Hallstabergets satsning för besöksnäringen och utvecklingen av Höga Kusten som destination har visat sig mycket lyckosam. Jobb och investeringar på landsbygden har följt med framgångarna för BOX whiskeydestilleri.

Resans innehåll:

Skogen, vattnet och vinden är gigantiska exportvaror som flödar söderut. Vi besöker en av länets större vindkraftsparker som ligger i Sidensjö. Tillsammans är Sollefteå kommun och Örnsköldsviks kommun Sveriges största leverantör av energi från vind.

Vi gör ett stopp på en av Sveriges populäraste whiskeydestillerier – BOX. Det är ett snabbt växande företag med stora ambitioner som ger eko över hela världen.

Vid en av Sveriges största laxälvar besöker vi Sollefteå kraftverk. Det ägs av kommunen och är ett av Ångermanälvens största kraftverk som ligger mitt i Sollefteå stad och hämtar sin energi från tre stora älvar. Kraftverket producerar hela 80 MWh trots sin ringa fallhöjd. Vid kraftverket kommer vi också att göra ett besök vid anläggningens laxfälla för odlingslax och beskådar laxvandringen. Ångermanälvens laxvandring är gigantisk och under säsong kan man varje minut se hundratals laxar försöka ta sig förbi kraftverket.

Vi gör ett besök uppe på det vackra Hallstaberget och får där se hur man lyckas med en djärv och offensiv turistsatsning. Där får vi även information om betydelsen av all energiproduktion som finns i Sollefteå kommun och höra om omvärldens efterfrågan av säker energi som även kan generera stora företagsinvesteringar.

Vi gör även ett stopp vid Skuleberget, landmärket för Höga Kusten som är ett starkt ”varumärke” för fyra kust- och inlandskommuner. Varför är Höga Kusten så populärt? Här får vi svaret!

Print Friendly, PDF & Email