5. En skärgård i världsklass

Följ med på en utflykt bland Höga Kustens öar – en skärgård i världsklass. Här finns de mest synbara bevisen på landhöjningen, den unika, som gett Höga Kusten sitt världsarv. Med hjälp av kunniga guider ska vi besöka öar som utvecklas och har framtidstro. Det blir en resa där vi förutom fantastiska naturupplevelser även får del av öarnas historia, kultur och inte minst visioner om framtiden.

Resans innehåll:

Med båt tar vi oss ut till Höga Kustens övärld.

Vi tar oss igenom Strängösundet som går mellan västra och östra Strängön, två öar med en intressant historia som båda återfått fast befolkning efter många år som sommarö. På vår vidare resa mot Ulvöarna ser vi på håll bland annat Mjältön – Sveriges högsta ö (236 meter över havet).

Vi besöker Ulvön, skärgårdens största ö med en året runt-befolkning om cirka 45 personer, men med många sommarboende och som besöks av tusentals turister varje sommar. Vi besöker Ulvö Handelsbod som också är en servicepunkt och ett företag som bevisat att humlan kan flyga.

Ulvö museum är en attraktion och som nu öppnar för sin tredje säsong. Här får vi en intressant inblick i öns historia, med fiske, jordbruk, lotsväsende med mera – och inte minst surströmmingen som har sitt ursprung här på ön.

Knappast någon besökare lämnar ön utan att ha besökt Ulvö gamla kapell från 1622, Ångermanlands äldsta daterade träbyggnad och vi ska självklart också titta in där.

Sjön skapar sug i magen och något bättre ställe att äta lunch på än Ulvö Hotell finns inte. En familj med rötter och hjärta på ön har genom en fantastisk satsning byggt upp en anläggning som är en av de mest uppseendeväckande i hela Norrland och som blivit mångfaldigt prisad för både boende, mat och service.

Vi passerar även Sandviken, 1700-talsfiskeläget där de sjöbodar som tidigare låg vid strandlinjen nu ligger långt uppe på stranden. Ett av Höga Kustens mest synliga bevis på landhöjningen.

Sedan kommer vi till Trysunda, Sveriges vackraste ö enligt författaren och öforskaren Anders Källgårdh som bland annat skrivit boken Sveriges öar. Här tar vi en promenad genom fiskeläget och får ta del av de stora turismsatsningar som gjorts på ön under senare tid.

Print Friendly, PDF & Email